147/1998 Sb.Vyhláška Ministerstva zemědělství o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby

Částka: 051 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 30. června 1998 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 18. června 1998 Nabývá účinnosti: 1. října 1998
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 45/2010 Sb. Pozbývá platnosti: 1. dubna 2010
Aktualizované znění předpisu, provedené předpisem 196/2002 Sb. s účinností od 1. července 2002

Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:

147

 

VYHLÁŠKA

 

Ministerstva zemědělství

 

ze dne 18. června 1998

 

o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby



      Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. e) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon"):

§ 1


      Pro účely této vyhlášky se rozumí

a)

kritickým bodem technologický úsek, jímž je postup nebo operace výrobního procesu, ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti potraviny a v nichž se uplatňuje ovládání různých druhů nebezpečí ohrožujících nezávadnost potraviny s cílem zamezit, vyloučit, popřípadě zmenšit tato nebezpečí,

b)

kritickou mezí znaky a jejich hodnoty, které tvoří hranici mezi přípustným a nepřípustným stavem v kritickém bodě,

c)

plánem systému kritických bodů dokument připravený v souladu se zásadami systému kritických bodů a stanovující způsob ovládání nebezpečí významných pro porušení zdravotní nezávadnosti potraviny ve stanovené části potravinového řetězce,

d)

systémem kritických bodů systém, kterým se identifikují, hodnotí a ovládají významná nebezpečí v kritických bodech,

e)
nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel v potravině, který může porušit její zdravotní nezávadnost,

f)

analýzou nebezpečí proces shromažďování a hodnocení informací o různých druzích nebezpečí pro zdravotní nezávadnost potraviny a o podmínkách umožňujících jejich přítomnost v potravině, které jsou nutné pro rozhodnutí o jejich významu pro nezávadnost potraviny a o jejich zařazení do plánu systému kritických bodů,

. . .

Obsah předpisu:
§ 1  
§ 2 - Způsob stanovení kritických bodů
§ 3 - Přechodné ustanovení
§ 4 - Účinnost
Příloha - Zásady postupu stanovení systému kritických bodů a postupnost jejich plnění
Zavřít
MENU