211/2004 Sb.Vyhláška o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Částka: | 071 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 28. dubna 2004 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 15. dubna 2004 | Nabývá účinnosti: | 1. května 2004 |
Platnost předpisu: | Zrušen předpisem 231/2016 Sb. | Pozbývá platnosti: | 1. srpna 2016 |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
211
VYHLÁŠKA
ze dne 15. dubna 2004
o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. n) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon").
§ 1
Obecná ustanovení
(1) Tato vyhláška1) zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1a) a stanoví metody zkoušení a způsob odběru a přípravy kontrolních vzorků (dále jen "vzorků") za účelem zjišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a jakosti tabákových výrobků, v rámci státního dozoru, s výjimkou odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení.
(2) Při zkoušení, odběru a přípravě vzorků potravin nebo tabákových výrobků mohou být použity i jiné vědecky ověřené metody (například metody Mezinárodní normalizační organizace nebo Codexu Alimentarius), avšak za předpokladu, že jejich použití není na překážku volnému pohybu zboží. V případě, že dojde k rozdílům ve výsledcích zkoušení, považují se za rozhodující výsledky zkoušení získané použitím metod uvedených v této vyhlášce.
(3) U potravin a tabákových výrobků, pro které nejsou touto vyhláškou stanoveny metody zkoušení nebo nelze použít touto vyhláškou stanovený způsob odběru a přípravy kontrolních vzorků, se postupuje podle odstavce 2 věty první obdobně.
§ 1 - | Obecná ustanovení |
§ 2 - | Základní pojmy |
§ 3 - | Odběr vzorku |
§ 4   | |
§ 5 - | Protokol o odběru vzorků |
§ 6 - | Balení, označování a přeprava vzorku |
§ 7 - | Příprava vzorku |
§ 8 - | Metody zkoušení |
§ 9   | |
§ 10   | |
§ 11 - | Vyjadřování výsledků |
§ 12 - | Zrušovací ustanovení |
§ 13 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Postup při odběru vzorků pro stanovení množství ochratoxinu A v určitých potravinách a surovinách |
Příloha č. 2 - | Metody odběru vzorků pro úřední kontrolu množství dioxinů (dibenzo-1,4- dioxinů/dibenzofuranů) a stanovení polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem v určitých potravinách |
Příloha č. 3 - | Postup při odběru vzorků pro kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-chlorpropan-1,2-diolu v určitých potravinách a surovinách |
Příloha č. 4 - | Postup odběru vzorků citrusových plodů pro kontrolu konzervantů |
Příloha č. 5 - | Postup při přípravě vzorku a kritéria pro metody zkoušení použité při stanovení množství ochratoxinu A v určitých potravinách a surovinách |
Příloha č. 6 - | Příprava vzorků a kritéria pro metody zkoušení pro kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-chlorpropan-1,2-diolu v určitých potravinách a surovinách |
Příloha č. 7 - | Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení použité pro stanovení množství dioxinů (dibenzo-1,4-dioxinů) a stanovení polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem v určitých potravinách |
Příloha č. 8 - | Kvalitativní metody zkoušení reziduí bifenylu, 2-fenylfenolu a 2-fenylfenolátu sodného v kůře citrusových plodů |
Příloha č. 9 - | Kvantitativní metoda zkoušení reziduí bifenylu v citrusových plodech |
Příloha č. 10 - | Kvantitativní metoda zkoušení reziduí 2-fenylfenolu a 2-fenylfenolátu sodného v citrusových plodech |
Příloha č. 11 - | Stanovení obsahu kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v tukové nebo olejové složce potravin, do kterých byly oleje nebo tuky přidány |
Příloha č. 12 - | Metody zkoušení k ověření složení některých cukrů určených k lidské spotřebě |
Příloha č. 13 - | Metoda stanovení ztráty hmotnosti sušením pro některé cukry určené k lidské spotřebě |
Příloha č. 14 - | Metoda stanovení sušiny pro některé cukry určené k lidské spotřebě |
Příloha č. 15 - | Metoda stanovení celkové sušiny pro některé cukry určené k lidské spotřebě (Refraktometrická metoda) |
Příloha č. 16 - | Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukry (Metoda podle výzkumného ústavu Berlin Institut) |
Příloha č. 17 - | Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukr (Metoda podle Knighta a Allena) |
Příloha č. 18 - | Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukr nebo glukosový ekvivalent (Metoda podle Luffa a Schoorla) |
Příloha č. 19 - | Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukr (Metoda podle Lanea a Eynona - modifikace s konstantním objemem) |
Příloha č. 20 - | Metoda stanovení glukosového ekvivalentu pro některé cukry určené k lidské spotřebě |
Příloha č. 21 - | Metoda stanovení síranového popela pro některé cukry určené k lidské spotřebě |
Příloha č. 22 - | Metoda stanovení polarizace pro některé cukry určené k lidské spotřebě |
Příloha č. 23 - | Metoda zkoušení pro stanovení čistoty potravinářských přídatných látek |
Příloha č. 24 - | Metoda stanovení látek extrahovaných diethyletherem ze sulfonovaných organických barviv rozpustných ve vodě a určených pro potraviny |
Příloha č. 25 - | Metoda stanovení kyseliny mravenčí, mravenčanů a dalších oxidovatelných nečistot v kyselině octové, octanu draselném, dioctanu sodném a octanu vápenatém |
Příloha č. 26 - | Metoda stanovení netěkavých látek v kyselině propionové |
Příloha č. 27 - | Metoda stanovení úbytku hmotnosti sušením u dusitanu sodného |
Příloha č. 28 - | Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství kyseliny salicylové v ethyl-4- hydroxybenzoátu sodném, ethyl-4-hydroxybenzoátu sodném, propyl-4-hydroxybenzoátu, propyl-4-hydroxybenzoátu sodném, methyl-4-hydroxybenzoátu a methyl-4-hydroxybenzoátu sodném |
Příloha č. 29 - | Metoda stanovení volné kyseliny octové v dioctanu sodném |
Příloha č. 30 - | Metoda stanovení octanu sodného v dioctanu sodném |
Příloha č. 31 - | Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství aldehydů v kyselině sorbátu v sorbanu sodném, draselném a vápenatém a v kyselině propionové |
Příloha č. 32 - | Metoda stanovení peroxidového čísla lecithinů |
Příloha č. 33 - | Metoda stanovení látek nerozpustných v toluenu obsažených v lecithinech |
Příloha č. 34 - | Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství redukujících látek v mléčnanu sodném, draselném a vápenatém |
Příloha č. 35 - | Metoda stanovení netěkavých kyselin v kyselině orthofosforečné |
Příloha č. 36 - | Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství dusičnanů v kyselině orthofosforečné |
Příloha č. 37 - | Metoda stanovení látek nerozpustných ve vodě přítomných v orthofosforečnanu sodném, disodném a trisodném a orthofosforečnanu draselném, didraselném a tridraselném |
Příloha č. 38 - | Metoda stanovení phodnoty pH potravinářských přídatných látek |
Příloha č. 39 - | REFERENČNÍ TABULKY |