2006/30/ESSměrnice Komise 2006/30/ES z dne 13. března 2006 , kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí skupiny látky benomyl (Text s významem pro EHP)

Publikováno: Úř. věst. L 75, 14.3.2006, s. 7-16 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 13. března 2006 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 3. dubna 2006 Nabývá účinnosti: 3. dubna 2006
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2006/30/ES

z dne 13. března 2006,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí skupiny látky benomyl

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/363/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách živočišného původu a na jejich povrchu (2), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (3), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

U obilovin a produktů rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, odrážejí limity reziduí použití minimálních množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, aby bylo množství reziduí co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a odhadovaný dietární (potravinový) příjem spotřebitelů. U potravin živočišného původu odrážejí maximální limity reziduí spotřebu obilovin a produktů rostlinného původu ošetřených pesticidy u zvířat, přičemž se zohlední případné přímé důsledky použití veterinárních léčiv. Maximální limity reziduí (MLR) stanovené na úrovni Společenství představují nejvyšší množství reziduí, které se může v komoditách vyskytovat, pokud byly dodrženy zásady správné zemědělské praxe.

(2)

Maximální limity reziduí pesticidů jsou neustále přezkoumávány a měněny s ohledem na nové informace a údaje. Maximální limity reziduí jsou stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti, pokud povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k detekovatelným množstvím reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo pokud nejsou povolena žádná použití, nebo pokud nebyla použití, která byla povolena členskými státy, podložena nezbytnými údaji, anebo pokud použití přípravků na ochranu rostlin ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí pesticidů v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uváděny do oběhu na trhu ve Společenství, nebyla podložena nezbytnými údaji.

(3)

Některé členské státy informovaly Komisi o svém přání přezkoumat v souladu s článkem 8 směrnice 90/642/EHS vnitrostátní maximální limity reziduí kvůli obavám z expozice spotřebitelů. Komisi byly předloženy návrhy na přezkoumání maximálních limitů reziduí stanovených na úrovni Společenství.

(4)

Celoživotní a krátkodobá expozice spotřebitelů pesticidům uvedeným v této směrnici prostřednictvím potravin byla znovu posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (4). Na tomto základě je vhodné stanovit nové MLR, které zajistí, aby nedošlo k nepřijatelné expozici spotřebitelů.

(5)

Akutní expozice spotřebitelů těmto pesticidům prostřednictvím jednotlivých potravin, které mohou obsahovat rezidua, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byl učiněn závěr, že rezidua pesticidů v množství nepřevyšujícím tyto nové maximální limity reziduí nevyvolají akutní toxické účinky.

(6)

Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly o těchto nových MLR vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny.

(7)

Přílohy směrnic 86/362/EHS, 86/363/EHS a 90/642/EHS by proto měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(8)

Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:

Článek 1

V příloze I směrnice 90/642/EHS ve skupině „2. Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená, iii) Plodová zelenina, a) Lilkovité“ se mezi položky „Lilky“ a „Ostatní“ vkládá položka „Okra“.

Článek 2

Část A přílohy II směrnice 86/362/EHS se mění v souladu s přílohou I této směrnice.

Článek 3

Část B přílohy II směrnice 86/363/EHS se mění v souladu s přílohou II této směrnice.

Článek 4

Část A přílohy II směrnice 90/642/EHS se mění v souladu s přílohou III této směrnice.

Článek 5

1.   Členské státy přijmou a zveřejní nejpozději do 14. září 2006 právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí. Neprodleně sdělí Komisi znění těchto předpisů a srovnávací tabulku mezi ustanoveními těchto předpisů a této směrnice.

Budou tyto předpisy používat od 15. září 2006.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 6

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 7

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 13. března 2006.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/4/ES (Úř. věst. L 23, 27.1.2006, s. 69).

(2)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 43. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2005/70/ES (Úř. věst. L 276, 21.10.2005, s. 35).

(3)  Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/9/ES (Úř. věst. L 22, 26.1.2006, s. 24).

(4)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).


PŘÍLOHA I

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se řádky pro benomyl, karbendazim a thiofanát-methyl nahrazují tímto:

Rezidua pesticidů

Maximální limity v mg/kg

„Benomyl a karbendazim, vyjádřený jako karbendazim

2

Ječmen

2

Oves

0,1

Žito

0,1

Tritikale

0,1

Pšenice

0,01 (1)

Ostatní obiloviny

Thiofanát-methyl

0,3

Ječmen

0,3

Oves

0,05

Žito

0,05

Tritikale

0,05

Pšenice

0,01 (1)

Ostatní obiloviny


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.“


PŘÍLOHA II

V části B přílohy II směrnice 86/363/EHS se řádky pro benomyl, karbendazim a thiofanát-methyl nahrazují tímto:

Rezidua pesticidů

Maximální limity v mg/kg

 

v mase, včetně tuku, masných polotovarech, drobech a živočišných tucích uvedených v příloze I v rámci kódů KN 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 a 1602

v mléce a mléčných výrobcích uvedených v příloze I v rámci kódů KN 0401, 0402, 0405 00 a 0406

v čerstvých vejcích bez skořápek, v ptačích vejcích a žloutcích uvedených v příloze I v rámci kódů KN 0407 00 a 0408

„Součet obsahu karbendazimu a thiofanát-methylu vyjádřený jako karbendazim

0,05 (1)

0,05 (1)

0,05 (1)


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.“


PŘÍLOHA III

V části A přílohy II směrnice 90/642/EHS se sloupec pro skupinu látky benomyl nahrazuje tímto:

Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

Součet obsahu benomylu a karbendazimu, vyjádřený jako karbendazim

Thiofanát-methyl

„1.   

Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

i)

CITRUSOVÉ PLODY

0,1 (1)

0,1 (1)

Grapefruity

 

 

Citrony

 

 

Limety

 

 

Mandarinky (včetně klementin a ostatních hybridů)

 

 

Pomeranče

 

 

Šedok

 

 

Ostatní

 

 

ii)

OŘECHY (ve skořápce nebo jádra)

0,1 (1)

0,2

Mandle

 

 

Para ořechy

 

 

Kešu ořechy

 

 

Kaštany jedlé

 

 

Kokosové ořechy

 

 

Lískové ořechy

 

 

Makadamie

 

 

Pekanové ořechy

 

 

Piniové oříšky

 

 

Pistácie

 

 

Vlašské ořechy

 

 

Ostatní

 

 

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

0,2

0,5

Jablka

 

 

Hrušky

 

 

Kdoule

 

 

Ostatní

 

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

 

 

Meruňky

0,2

2

Třešně a višně

0,5

0,3

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

0,2

2

Švestky a slívy

0,5

0,3

Ostatní

0,1 (1)

0,1 (1)

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

 

a)

Hrozny révy vinné stolní a moštové

 

 

Hrozny stolní

0,3

0,1 (1)

Hrozny moštové

0,5

3

b)

Jahody (kromě lesních)

0,1 (1)

0,1 (1)

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

0,1 (1)

0,1 (1)

Ostružiny

 

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

Ostružinomaliny

 

 

Maliny

 

 

Ostatní

 

 

d)

Ostatní drobné ovoce a bobuloviny (kromě planě rostoucího)

0,1 (1)

0,1 (1)

Borůvky

 

 

Brusinky

 

 

Rybíz (červený, bílý a černý)

 

 

Angrešt

 

 

Ostatní

 

 

e)

Planě rostoucí bobuloviny a plody

0,1 (1)

0,1 (1)

vi)

RŮZNÉ OVOCE

0,1 (1)

0,1 (1)

Avokádo

 

 

Banány

 

 

Datle

 

 

Fíky

 

 

Kiwi

 

 

Kumkvat

 

 

Liči

 

 

Mango

 

 

Olivy

 

 

Papája

 

 

Mučenka (passiflora)

 

 

Ananas

 

 

Granátová jablka

 

 

Ostatní

 

 

2.   

Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

0,1 (1)

0,1 (1)

Řepa salátová

 

 

Mrkev

 

 

Kasava (maniok jedlý)

 

 

Celer bulvový

 

 

Křen

 

 

Topinambury

 

 

Pastinák

 

 

Petržel kořenová

 

 

Ředkvička

 

 

Černý kořen

 

 

Batáty

 

 

Tuřín

 

 

Vodnice

 

 

Jam

 

 

Ostatní

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

0,1 (1)

0,1 (1)

Česnek

 

 

Cibule kuchyňská

 

 

Šalotka

 

 

Cibule jarní

 

 

Ostatní

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

 

a)

Lilkovité

 

 

Rajčata

0,5

2

Paprika zeleninová

 

 

Lilky

0,5

2

Okra

2

1

Ostatní

0,1 (1)

0,1 (1)

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

0,1 (1)

0,1 (1)

Okurky salátové

 

 

Okurky nakládačky

 

 

Cukety

 

 

Ostatní

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

0,1 (1)

0,3

Melouny cukrové

 

 

Tykve

 

 

Melouny vodní

 

 

Ostatní

 

 

d)

Kukuřice setá cukrová

0,1 (1)

0,1 (1)

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

 

 

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

0,1 (1)

0,1 (1)

Brokolice

 

 

Květák

 

 

Ostatní

 

 

b)

Košťálová zelenina vytvářející hlávky

 

 

Kapusta růžičková

0,5

1

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

 

Ostatní

0,1 (1)

0,1 (1)

c)

Košťálová zelenina listová

0,1 (1)

0,1 (1)

Pekingské zelí

 

 

Kadeřávek

 

 

Ostatní

 

 

d)

Kedlubny

0,1 (1)

0,1 (1)

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

0,1 (1)

0,1 (1)

a)

Salát a podobná zelenina

 

 

Řeřicha setá

 

 

Polníček

 

 

Salát hlávkový

 

 

Endivie

 

 

Ostatní

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

 

Špenát

 

 

Mangold (řapíky)

 

 

Ostatní

 

 

c)

Potočnice lékařská

 

 

d)

Čekanka salátová

 

 

e)

Čerstvé bylinky

 

 

Kerblík

 

 

Pažitka

 

 

Petrželová nať

 

 

Celerová nať

 

 

Ostatní

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

Fazolové lusky

0,2

0,1 (1)

Vyluštěná fazolová semena

 

 

Hrachové lusky

0,2

0,1 (1)

Vyluštěná hrachová zrna

 

 

Ostatní

0,1 (1)

0,1 (1)

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

0,1 (1)

0,1 (1)

Chřest

 

 

Kardy (artyčok kardový)

 

 

Celer řapíkatý

 

 

Fenykl sladký

 

 

Artyčoky

 

 

Pór

 

 

Reveň

 

 

Ostatní

 

 

viii)

HOUBY

0,1 (1)

0,1 (1)

a)

Houby pěstované

 

 

b)

Houby volně rostoucí

 

 

3.

Luštěniny

0,1 (1)

0,1 (1)

Fazole

 

 

Čočka

 

 

Hrách

 

 

Ostatní

 

 

4.   

Olejnatá semena

Lněná semena

 

 

Jádra podzemnice olejné

 

 

Mák

 

 

Sezamová semena

 

 

Slunečnicová semena

 

 

Semena řepky

 

 

Sójové boby

0,2

0,3

Hořčičná semena

 

 

Bavlníková semena

 

 

Ostatní

0,1 (1)

0,1 (1)

5.

Brambory

0,1 (1)

0,1 (1)

Konzumní brambory rané

 

 

Konzumní brambory pozdní

 

 

6.

Čaj (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

0,1 (1)

0,1 (1)

7.

Chmel (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prášku

0,1 (1)

0,1 (1)


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU