2007/8/ESSměrnice Komise 2007/8/ES ze dne 20. února 2007 kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro fosfamidon a mevinfos (Text s významem pro EHP )

Publikováno: Úř. věst. L 63, 1.3.2007, s. 9-16 Druh předpisu: Směrnice
Přijato: 20. února 2007 Autor předpisu: Evropská komise
Platnost od: 21. března 2007 Nabývá účinnosti: 21. března 2007
Platnost předpisu: Ano Pozbývá platnosti:
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.



SMĚRNICE KOMISE 2007/8/ES

ze dne 20. února 2007,

kterou se mění přílohy směrnic Rady 76/895/EHS, 86/362/EHS a 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro fosfamidon a mevinfos

(Text s významem pro EHP)

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na směrnici Rady 76/895/EHS ze dne 23. listopadu 1976 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v ovoci a zelenině a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 5 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 86/362/EHS ze dne 24. července 1986 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v obilovinách a na jejich povrchu (2), a zejména na článek 10 uvedené směrnice,

s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (3), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,

vzhledem k těmto důvodům:

(1)

U obilovin a produktů rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, odrážejí limity reziduí použití minimálních množství pesticidů potřebných pro dosažení účinné ochrany rostlin, aplikovaných takovým způsobem, aby bylo množství reziduí co nejmenší a toxikologicky přijatelné, zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a odhadovaný dietární příjem spotřebitelů. U potravin živočišného původu odrážejí limity reziduí spotřebu obilovin a produktů rostlinného původu ošetřených pesticidy u zvířat a případně přímé důsledky použití veterinárních léčiv. Maximální limity reziduí stanovené na úrovni Společenství představují nejvyšší množství reziduí, které se může v komoditách vyskytovat, pokud byly dodrženy zásady správné zemědělské praxe.

(2)

Maximální limity reziduí pesticidů jsou neustále přezkoumávány a měněny s ohledem na nové informace a údaje. Maximální limity reziduí jsou stanoveny na úrovni meze stanovitelnosti, pokud povolená použití přípravků na ochranu rostlin nevedou k detekovatelným množstvím reziduí pesticidů v potravinách nebo na jejich povrchu, nebo pokud nejsou povolena žádná použití, nebo pokud nebyly pro použití, která byla povolena členskými státy, předloženy nezbytné údaje, anebo pokud použití ve třetích zemích vedoucí k přítomnosti reziduí v potravinách nebo na potravinách, které mohou být uváděny do oběhu na trhu ve Společenství, nebyla podložena nezbytnými údaji.

(3)

Komise byla informována, že bude možná nutné na základě nových informací o toxikologii a příjmu ze strany spotřebitelů přezkoumat stávající maximální limity reziduí u fosfamidonu a mevinfosu. Komise požádala příslušné členské státy zpravodaje, aby předložily návrhy na přezkoumání maximálních limitů reziduí stanovených na úrovni Společenství. Tyto návrhy byly Komisi předloženy.

(4)

Celoživotní a krátkodobá expozice spotřebitelů pesticidům uvedeným v této směrnici prostřednictvím potravin byla znovu posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (4). Na tomto základě je vhodné stanovit nové maximální limity reziduí, které zajistí, aby nedošlo k nepřijatelné expozici spotřebitelů.

(5)

Případná akutní expozice spotřebitelů těmto pesticidům prostřednictvím jednotlivých potravin, které mohou obsahovat rezidua, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byl učiněn závěr, že přítomnost reziduí pesticidů v množství nepřevyšujícím tyto nové maximální limity reziduí nevyvolá akutní toxické účinky.

(6)

Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly o těchto nových maximálních limitech reziduí vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny.

(7)

Přílohy směrnic 76/895/EHS, 86/362/EHS a 90/642/EHS by proto měly být odpovídajícím způsobem změněny.

(8)

Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat,

PŘIJALA TUTO SMĚRNICI,

Článek 1

V příloze II směrnice 76/895/EHS se zrušují položky týkající se fosfamidonu a mevinfosu.

Článek 2

Směrnice 86/362/EHS se mění v souladu s přílohou I této směrnice.

Článek 3

Směrnice 90/642/EHS se mění v souladu s přílohou II této směrnice.

Článek 4

1.   Členské státy přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 1. září 2007. Neprodleně sdělí Komisi jejich znění a srovnávací tabulku mezi těmito předpisy a touto směrnicí.

Budou tyto předpisy používat od 2. září 2007.

Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.

2.   Členské státy sdělí Komisi znění hlavních ustanovení vnitrostátních právních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti této směrnice.

Článek 5

Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Článek 6

Tato směrnice je určena členským státům.

V Bruselu dne 20. února 2007.

Za Komisi

Markos KYPRIANOU

člen Komise


(1)  Úř. věst. L 340, 9.12.1976, s. 26. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/92/ES (Úř. věst. L 311, 10.11.2006, s. 31).

(2)  Úř. věst. L 221, 7.8.1986, s. 37. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/92/ES.

(3)  Úř. věst. L 350, 14. 12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2006/92/ES.

(4)  Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues) (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s Výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).


PŘÍLOHA I

V části A přílohy II směrnice 86/362/EHS se doplňují tyto řádky pro fosfamidon a mevinfos:

Rezidua pesticidů

Maximální limity v mg/kg

„Fosfamidon

0,01 (1)

Obiloviny

Mevinfos (suma E- a Z-izomerů)

0,01 (1)

Obiloviny


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.“


PŘÍLOHA II

V části A přílohy II směrnice 90/642/EHS se doplňují tyto sloupce pro fosfamidon a mevinfos:

Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg)

Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí

Fosfamidon

Mevinfos, suma E- a Z-izomerů

„1.

OVOCE, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy

0,01 (1)

0,01 (1)

i)

CITRUSOVÉ PLODY

 

 

Grapefruity

 

 

Citrony

 

 

Kyselé lajmy

 

 

Mandarinky (včetně klementinek a ostatních hybridů)

 

 

Pomeranče

 

 

Šedok (pomelo)

 

 

Ostatní

 

 

ii)

OŘECHY (ve skořápce nebo jádra)

 

 

Mandle

 

 

Para ořechy

 

 

Kešú ořechy

 

 

Kaštany jedlé

 

 

Kokosové ořechy

 

 

Lískové ořechy

 

 

Makadamie

 

 

Pekanové ořechy

 

 

Piniové oříšky

 

 

Pistácie

 

 

Vlašské ořechy

 

 

Ostatní

 

 

iii)

JÁDROVÉ OVOCE

 

 

Jablka

 

 

Hrušky

 

 

Kdoule

 

 

Ostatní

 

 

iv)

PECKOVÉ OVOCE

 

 

Meruňky

 

 

Třešně a višně

 

 

Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů)

 

 

Švestky a slívy

 

 

Ostatní

 

 

v)

BOBULOVINY A DROBNÉ OVOCE

 

 

a)

Hrozny révy vinné stolní a moštové

 

 

Hrozny stolní

 

 

Hrozny moštové

 

 

b)

Jahody (kromě lesních)

 

 

c)

Ovoce z keřů (kromě planě rostoucích)

 

 

Ostružiny

 

 

Ostružiny ostružiníku ježiníku

 

 

Ostružinomaliny

 

 

Maliny

 

 

Ostatní

 

 

d)

Ostatní bobuloviny a drobné ovoce (kromě planě rostoucího)

 

 

Borůvky

 

 

Klikva

 

 

Rybíz (červený, bílý a černý)

 

 

Angrešt

 

 

Ostatní

 

 

e)

Planě rostoucí bobulové ovoce a plody

 

 

vi)

RŮZNÉ

 

 

Avokádo

 

 

Banány

 

 

Datle

 

 

Fíky

 

 

Kiwi

 

 

Kumkvat

 

 

Liči

 

 

Mango

 

 

Olivy (pro přímou spotřebu)

 

 

Olivy (pro lisování oleje)

 

 

Papája

 

 

Mučenka

 

 

Ananas

 

 

Granátová jablka

 

 

Ostatní

 

 

2.

ZELENINA, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená

0,01 (1)

0,01 (1)

i)

KOŘENOVÁ A HLÍZNATÁ ZELENINA

 

 

Řepa salátová

 

 

Mrkev

 

 

Kasava

 

 

Celer bulvový

 

 

Křen

 

 

Topinambury

 

 

Pastinák

 

 

Petržel kořenová

 

 

Ředkvička

 

 

Černý kořen

 

 

Batáty

 

 

Tuřín

 

 

Vodnice

 

 

Jam

 

 

Ostatní

 

 

ii)

CIBULOVÁ ZELENINA

 

 

Česnek

 

 

Cibule kuchyňská

 

 

Šalotka

 

 

Cibule jarní

 

 

Ostatní

 

 

iii)

PLODOVÁ ZELENINA

 

 

a)

Lilkovité

 

 

Rajčata

 

 

Paprika zeleninová

 

 

Lilek

 

 

Okra

 

 

Ostatní

 

 

b)

Tykvovité – s jedlou slupkou

 

 

Okurky salátové

 

 

Okurky nakládačky

 

 

Cukety

 

 

Ostatní

 

 

c)

Tykvovité – s nejedlou slupkou

 

 

Melouny cukrové

 

 

Tykve

 

 

Melouny vodní

 

 

Ostatní

 

 

d)

Kukuřice cukrová

 

 

iv)

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA

 

 

a)

Košťálová zelenina vytvářející růžice

 

 

Brokolice

 

 

Květák

 

 

Ostatní

 

 

b)

Koštálová zelenina vytvářející hlávky

 

 

Kapusta růžičková

 

 

Kapusta hlávková a zelí hlávkové

 

 

Ostatní

 

 

c)

Košťálová zelenina listová

 

 

Pekingské zelí

 

 

Kadeřávek

 

 

Ostatní

 

 

d)

Kedlubny

 

 

v)

LISTOVÁ ZELENINA A ČERSTVÉ BYLINKY

 

 

a)

Salát a podobná zelenina

 

 

Řeřicha setá

 

 

Polníček

 

 

Salát hlávkový

 

 

Endivie

 

 

Večernice (ruccola)

 

 

Listy a řapíky brukve

 

 

Ostatní

 

 

b)

Špenát a podobná zelenina

 

 

Špenát

 

 

Mangold (řapíky)

 

 

Ostatní

 

 

c)

Potočnice lékařská

 

 

d)

Čekanka salátová

 

 

e)

Čerstvé bylinky

 

 

Kerblík

 

 

Pažitka

 

 

Petrželová nať

 

 

Celerová nať

 

 

Ostatní

 

 

vi)

LUSKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

Fazolové lusky

 

 

Vyluštěná fazolová semena

 

 

Hrachové lusky

 

 

Vyluštěná hrachová zrna

 

 

Ostatní

 

 

vii)

ŘAPÍKATÁ A STONKOVÁ ZELENINA (čerstvá)

 

 

Chřest

 

 

Kardy

 

 

Celer řapíkatý

 

 

Fenykl sladký

 

 

Artyčoky

 

 

Pór

 

 

Reveň

 

 

Ostatní

 

 

viii)

HOUBY

 

 

a)

Žampiony pěstované

 

 

b)

Žampiony volně rostoucí

 

 

3.

Luštěniny

0,01 (1)

0,01 (1)

Fazole

 

 

Čočka

 

 

Hrách

 

 

Vlčí bob

 

 

Ostatní

 

 

4.

Olejnatá semena

0,01 (1)

0,01 (1)

Lněná semena

 

 

Jádra podzemnice olejné

 

 

Mák

 

 

Sezamová semena

 

 

Slunečnicová semena

 

 

Semena řepky

 

 

Sójové boby

 

 

Hořčičná semena

 

 

Bavlníková semena

 

 

Semena konopí

 

 

Ostatní

 

 

5.

Brambory

0,01 (1)

0,01 (1)

Konzumní brambory rané

 

 

Konzumní brambory pozdní

 

 

6.

ČAJ (sušené lístky a stonky, fermentované nebo nefermentované, čajovníku Camellia sinensis)

0,02 (1)

0,02 (1)

7.

CHMEL (sušený), včetně chmelových pelet a nekoncentrovaného prachu

0,02 (1)

0,02 (1)


(1)  Označuje mez stanovitelnosti.“


© Evropská unie, https://eur-lex.europa.eu/ , 1998-2022
Zavřít
MENU