2007/39/ESSměrnice Komise 2007/39/ES ze dne 26. června 2007 , kterou se mění příloha II směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro diazinon (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 165, 27.6.2007, s. 25-32 | Druh předpisu: | Směrnice |
Přijato: | 26. června 2007 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 17. července 2007 | Nabývá účinnosti: | 17. července 2007 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
SMĚRNICE KOMISE 2007/39/ES
ze dne 26. června 2007,
kterou se mění příloha II směrnice Rady 90/642/EHS, pokud jde o maximální limity reziduí pro diazinon
(Text s významem pro EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na směrnici Rady 90/642/EHS ze dne 27. listopadu 1990 o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v některých produktech rostlinného původu, včetně ovoce a zeleniny, a na jejich povrchu (1), a zejména na článek 7 uvedené směrnice,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Členský stát zpravodaj informoval Komisi, že bude zřejmě nezbytné přezkoumat maximální limity reziduí pro diazinon ve směrnici 90/642/EHS kvůli obavám z expozice spotřebitelů. Komisi byly předloženy návrhy na přezkoumání maximálních limitů reziduí stanovených na úrovni Společenství. |
(2) |
Maximální limity reziduí na úrovni Společenství a limity, které doporučuje Codex Alimentarius, jsou stanoveny a hodnoceny na základě podobných postupů. Kodex stanoví pro diazinon řadu maximálních limitů reziduí. Maximální limity reziduí na úrovni Společenství založené na maximálních limitech reziduí uvedených v Codexu byly také vyhodnoceny členským státem zpravodajem na základě nových informací o riziku pro spotřebitele. |
(3) |
Celoživotní a krátkodobá expozice spotřebitelů diazinonu prostřednictvím potravin byla znovu posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací (2). Na tomto základě je vhodné stanovit nové maximální limity reziduí, které zajistí, aby nedošlo k nepřijatelné expozici spotřebitelů. |
(4) |
Případná akutní expozice spotřebitelů diazinonu prostřednictvím jednotlivých potravin, které mohou obsahovat rezidua, byla posouzena a zhodnocena v souladu s postupy a praxí používanými ve Společenství, přičemž byly zohledněny pokyny vydané Světovou zdravotnickou organizací. Byl učiněn závěr, že přítomnost reziduí pesticidů v množství nepřevyšujícím tyto nové maximální limity reziduí nevyvolá akutní toxické účinky. |
(5) |
Je tedy nezbytné změnit maximální limity reziduí stanovené v příloze II směrnice 90/642/EHS, aby byl umožněn řádný dozor a kontrola zákazu jeho použití a aby byla zabezpečena ochrana spotřebitele. |
(6) |
Prostřednictvím Světové obchodní organizace byly o těchto nových maximálních limitech reziduí vedeny konzultace s obchodními partnery Společenství a jejich připomínky k těmto limitům byly zohledněny. |
(7) |
Příloha II směrnice 90/642/EHS by proto měla být odpovídajícím způsobem změněna. |
(8) |
Opatření stanovená touto směrnicí jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TUTO SMĚRNICI:
Článek 1
Směrnice 90/642/EHS se mění v souladu s přílohou této směrnice.
Článek 2
Členské státy přijmou a zveřejní právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 27. prosince 2007. Neprodleně sdělí Komisi jejich znění a srovnávací tabulku mezi těmito předpisy a touto směrnicí.
Budou tyto předpisy používat od 28. prosince 2007.
Tyto předpisy přijaté členskými státy musí obsahovat odkaz na tuto směrnici nebo musí být takový odkaz učiněn při jejich úředním vyhlášení. Způsob odkazu si stanoví členské státy.
Článek 3
Tato směrnice vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Článek 4
Tato směrnice je určena členským státům.
V Bruselu dne 26. června 2007.
Za Komisi
Markos KYPRIANOU
člen Komise
(1) Úř. věst. L 350, 14.12.1990, s. 71. Směrnice naposledy pozměněná směrnicí Komise 2007/28/ES (Úř. věst. L 135, 26.5.2007, s. 6).
(2) Pokyny pro odhad dietárního příjmu reziduí pesticidů (Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues) (přepracované vydání), vypracované v rámci celosvětového systému monitorování životního prostředí – potravinového programu (GEMS/Food Programme) ve spolupráci s Výborem pro přípravu kodexu reziduí pesticidů, vydané Světovou zdravotnickou organizací v roce 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).
PŘÍLOHA
V části A přílohy II směrnice 90/642/EHS se řádky pro diazinon nahrazují tímto:
Rezidua pesticidů a maximální limity reziduí (mg/kg) |
|||
„Skupiny a příklady jednotlivých produktů, na něž se vztahují maximální limity reziduí |
Diazinon |
||
1. Ovoce, čerstvé, sušené nebo tepelně neupravené, konzervované zmrazením, bez přídavku cukru; ořechy |
|||
|
0,01 (1) |
||
Grapefruity |
|
||
Citrony |
|
||
Kyselé lajmy |
|
||
Mandarinky (včetně klementinek a ostatních hybridů) |
|
||
Pomeranče |
|
||
Šedok (pomelo) |
|
||
Ostatní |
|
||
|
|
||
Mandle |
0,05 |
||
Para ořechy |
|
||
Kešú ořechy |
|
||
Kaštany jedlé |
|
||
Kokosové ořechy |
|
||
Lískové ořechy |
|
||
Makadamie |
|
||
Pekanové ořechy |
|
||
Piniové oříšky |
|
||
Pistácie |
|
||
Vlašské ořechy |
|
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
|
0,01 (1) |
||
Jablka |
|
||
Hrušky |
|
||
Kdoule |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,01 (1) |
||
Meruňky |
|
||
Třešně a višně |
|
||
Broskve (včetně nektarinek a podobných hybridů) |
|
||
Švestky a slívy |
|
||
Ostatní |
|
||
|
|
||
|
0,01 (1) |
||
Hrozny stolní |
|
||
Hrozny moštové |
|
||
|
0,01 (1) |
||
|
0,01 (1) |
||
Ostružiny |
|
||
Ostružiny ostružiníku ježiníku |
|
||
Ostružinomaliny |
|
||
Maliny |
|
||
Ostatní |
|
||
|
|
||
Borůvky (plody druhu Vaccinium myrtillus) |
|
||
Klikva |
0,2 |
||
Rybíz (červený, bílý a černý) |
|
||
Angrešt |
|
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
|
0,01 (1) |
||
|
|
||
Avokádo |
|
||
Banány |
|
||
Datle |
|
||
Fíky |
|
||
Kiwi |
|
||
Kumkvat |
|
||
Liči |
|
||
Mango |
|
||
Olivy (pro přímou spotřebu) |
|
||
Olivy (pro lisování oleje) |
|
||
Papája |
|
||
Mučenka |
|
||
Ananas |
0,3 |
||
Granátová jablka |
|
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
2. Zelenina, čerstvá nebo tepelně neupravená, zmrazená nebo sušená |
|||
|
|
||
Řepa salátová |
|
||
Mrkev |
|
||
Kasava |
|
||
Celer bulvový |
|
||
Křen |
|
||
Topinambury |
|
||
Pastinák |
|
||
Petržel kořenová |
|
||
Ředkvička |
0,1 |
||
Kozí brada |
|
||
Batáty |
|
||
Tuřín |
|
||
Vodnice |
|
||
Jam |
|
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
|
|
||
Česnek |
|
||
Cibule kuchyňská |
0,05 |
||
Šalotka |
|
||
Cibule jarní |
|
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
|
|
||
|
|
||
Rajčata |
|
||
Paprika zeleninová |
0,05 |
||
Lilek |
|
||
Okra |
|
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
|
0,01 (1) |
||
Okurky salátové |
|
||
Okurky nakládačky |
|
||
Cukety |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,01 (1) |
||
Melouny cukrové |
|
||
Tykve |
|
||
Melouny vodní |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,02 |
||
|
|
||
|
0,01 (1) |
||
Brokolice |
|
||
Květák |
|
||
Ostatní |
|
||
|
|
||
Kapusta růžičková |
|
||
Kapusta hlávková a zelí hlávkové |
0,5 |
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
|
|
||
Pekingské zelí |
0,05 |
||
Kadeřávek |
|
||
Ostatní |
0,01 (1) |
||
|
0,2 |
||
|
0,01 (1) |
||
|
|
||
Řeřicha setá |
|
||
Polníček |
|
||
Salát hlávkový |
|
||
Endivie |
|
||
Večernice (ruccola) |
|
||
Listy a řapíky brukve |
|
||
Ostatní |
|
||
|
|
||
Špenát |
|
||
Mangold (řapíky) |
|
||
Ostatní |
|
||
|
|
||
|
|
||
|
|
||
Kerblík |
|
||
Pažitka |
|
||
Petrželová nať |
|
||
Celerová nať |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,01 (1) |
||
Fazolové lusky |
|
||
Vyluštěná fazolová semena |
|
||
Hrachové lusky |
|
||
Vyluštěná hrachová zrna |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,01 (1) |
||
Chřest |
|
||
Kardy |
|
||
Celer řapíkatý |
|
||
Fenykl sladký |
|
||
Artyčoky |
|
||
Pór |
|
||
Reveň |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,01 (1) |
||
|
|
||
|
|
||
|
0,01 (1) |
||
Fazole |
|
||
Čočka |
|
||
Hrách |
|
||
Vlčí bob |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,02 (1) |
||
Lněná semena |
|
||
Jádra podzemnice olejné |
|
||
Mák |
|
||
Sezamová semena |
|
||
Slunečnicová semena |
|
||
Semena řepky |
|
||
Sójové boby |
|
||
Hořčičná semena |
|
||
Bavlníková semena |
|
||
Semena konopí |
|
||
Ostatní |
|
||
|
0,01 (1) |
||
Konzumní brambory rané |
|
||
Konzumní brambory pozdní |
|
||
|
0,02 (1) |
||
|
0,5 |
(1) Označuje mez stanovitelnosti.“