(ES) č. 403/2009Nařízení Komise (ES) č. 403/2009 ze dne 14. května 2009 o povolení přípravku L-valin jako doplňkové látky (Text s významem pro EHP)
Publikováno: | Úř. věst. L 120, 15.5.2009, s. 3-4 | Druh předpisu: | Nařízení |
Přijato: | 14. května 2009 | Autor předpisu: | Evropská komise |
Platnost od: | 4. června 2009 | Nabývá účinnosti: | 4. června 2009 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text aktualizovaného znění s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 403/2009 ze dne 14. května 2009 o povolení přípravku L-valin jako doplňkové látky (Úř. věst. L 120 15.5.2009, s. 3) |
Ve znění:
|
|
Úřední věstník |
||
No |
page |
date |
||
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 848/2014 ze dne 4. srpna 2014 |
L 232 |
13 |
5.8.2014 |
|
PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/1114 ze dne 9. července 2015 |
L 182 |
18 |
10.7.2015 |
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 403/2009
ze dne 14. května 2009
o povolení přípravku L-valin jako doplňkové látky
(Text s významem pro EHP)
KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ,
s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,
s ohledem na nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1831/2003 ze dne 22. září 2003 o doplňkových látkách používaných ve výživě zvířat ( 1 ), a zejména na čl. 9 odst. 2 uvedeného nařízení,
vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení (ES) č. 1831/2003 stanoví povolení doplňkových látek používaných ve výživě zvířat a důvody a postupy, na jejichž základě se povolení uděluje. |
(2) |
V souladu s článkem 7 nařízení (ES) č. 1831/2003 byla podána žádost o povolení přípravku uvedeného v příloze tohoto nařízení. Tato žádost byla podána spolu s údaji a dokumenty požadovanými podle čl. 7 odst. 3 nařízení (ES) č. 1831/2003. |
(3) |
Žádost se týká nového povolení aminokyseliny L-valin o čistotě alespoň 98 % z Escherichia coli (K-12 AG314) FERM ABP-10640 jako doplňkové látky pro všechny druhy se zařazením do kategorie doplňkových látek „nutriční doplňkové látky“. |
(4) |
Ze stanovisek Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) ze dne 30. ledna 2008 ( 2 ) a ze dne 18. listopadu 2008 ( 3 ) vyplývá, že aminokyselina L-valin o čistotě alespoň 98 % nemá nepříznivé účinky na zdraví zvířat, lidské zdraví nebo životní prostředí a je považována za zdroj dostupného valinu pro všechny druhy. Úřad nepovažuje zvláštní požadavky na monitorování po uvedení na trh za nutné. Úřad také ověřil zprávu o metodě analýzy doplňkové látky přidané do krmiv předloženou referenční laboratoří Společenství, zřízenou nařízením (ES) č. 1831/2003. |
(5) |
Posouzení uvedeného přípravku prokazuje, že podmínky pro povolení stanovené v článku 5 nařízení (ES) č. 1831/2003 jsou splněny. Proto by používání uvedeného přípravku mělo být povoleno podle přílohy tohoto nařízení. |
(6) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Přípravek uvedený v příloze, náležející do kategorie doplňkových látek „nutriční doplňkové látky“ a funkční skupiny „aminokyseliny, jejich soli a analogy“, se povoluje jako doplňková látka ve výživě zvířat podle podmínek stanovených v uvedené příloze.
Článek 2
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.
PŘÍLOHA
Identifikační číslo doplňkové látky |
Jméno držitele povolení |
Doplňková látka |
Složení, chemický vzorec, popis, analytická metoda |
Druh nebo kategorie zvířat |
Maximální stáří |
Minimální obsah |
Maximální obsah |
Jiná ustanovení |
Konec platnosti povolení |
mg/kg kompletního krmiva o obsahu vlhkosti 12 % |
|||||||||
Kategorie nutriční doplňkové látky. Funkční skupina: aminokyseliny, jejich soli a analogy |
|||||||||
►M2 3c370 ◄ |
– |
L-valin |
Složení doplňkové látky: L-valin o čistotě alespoň 98 % (v sušině) z Escherichia coli (K-12 AG314) FERM ABP-10640 Charakteristika účinné látky: L-valin (C5H11NO2) Analytická metoda: Analytická metoda Společenství pro stanovení aminokyselin (nařízení Komise (ES) č. 152/2009 (1)) |
Všechny druhy |
– |
– |
– |
Uvede se obsah vlhkosti. ►M2 ►M1 Pokud se na označení krmných surovin a krmných směsí dobrovolně uvádí doplňková látka, měly by být zahrnuty tyto informace: — název a identifikační číslo doplňkové látky, — přidané množství doplňkové látky. ◄ ◄ |
3. června 2019 |
(1) Úř. věst. L 54, 26.2.2009, s. 1. |
( 1 ) Úř. věst. L 268, 18.10.2003, s. 29.
( 2 ) The EFSA Journal (2008) 695, s. 1–21.
( 3 ) The EFSA Journal (2008) 872, s. 1–6.