211/2004 Sb.Vyhláška o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků

Částka: 071 Druh předpisu: Vyhláška
Rozeslána dne: 28. dubna 2004 Autor předpisu: Ministerstvo zemědělství
Přijato: 15. dubna 2004 Nabývá účinnosti: 1. května 2004
Platnost předpisu: Zrušen předpisem 231/2016 Sb. Pozbývá platnosti: 1. srpna 2016
Původní znění předpisu

Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.


Ukázka textu předpisu:
211

VYHLÁŠKA
ze dne 15. dubna 2004
o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků


        Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. n) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon") a v souladu s právem Evropských společenství:1)


§ 1
Obecná ustanovení

        (1)  Tato vyhláška stanoví metody zkoušení a způsob odběru a přípravy kontrolních vzorků (dále jen "vzorků") za účelem zjišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a jakosti tabákových výrobků, v rámci státního dozoru, s výjimkou odběru vzorků pro mikrobiologické zkoušení.

        (2)  Při zkoušení, odběru a přípravě vzorků potravin nebo tabákových výrobků mohou být použity i jiné vědecky ověřené metody (například metody Mezinárodní normalizační organizace nebo Codexu Alimentarius), avšak za předpokladu, že jejich použití není na překážku volnému pohybu zboží. V případě, že dojde k rozdílům ve výsledcích zkoušení, považují se za rozhodující výsledky zkoušení získané použitím metod uvedených v této vyhlášce.

        (3)  U potravin a tabákových výrobků, pro které nejsou touto vyhláškou stanoveny metody zkoušení nebo nelze použít touto vyhláškou stanovený způsob odběru a přípravy kontrolních vzorků, se postupuje podle odstavce 2 věty první obdobně.


§ 2
Základní pojmy
. . .

Obsah předpisu:
§ 1 - Obecná ustanovení
§ 2 - Základní pojmy
§ 3 - Odběr vzorku
§ 4  
§ 5 - Protokol o odběru vzorků
§ 6 - Balení, označování a přeprava vzorku
§ 7 - Příprava vzorku
§ 8 - Metody zkoušení
§ 9  
§ 10  
§ 11 - Vyjadřování výsledků
§ 12 - Zrušovací ustanovení
§ 13 - Účinnost
Příloha č. 1 - Postup při odběru vzorků pro stanovení množství ochratoxinu A v určitých potravinách a surovinách
Příloha č. 2 - Metody odběru vzorků pro úřední kontrolu množství dioxinů (dibenzo-1,4- dioxinů/dibenzofuranů) a stanovení polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem v určitých potravinách
Příloha č. 3 - Postup při odběru vzorků pro kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-chlorpropan-1,2-diolu v určitých potravinách a surovinách
Příloha č. 4 - Postup odběru vzorků citrusových plodů pro kontrolu konzervantů
Příloha č. 5 - Postup při přípravě vzorku a kritéria pro metody zkoušení použité při stanovení množství ochratoxinu A v určitých potravinách a surovinách
Příloha č. 6 - Příprava vzorků a kritéria pro metody zkoušení pro kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-chlorpropan-1,2-diolu v určitých potravinách a surovinách
Příloha č. 7 - Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení použité pro stanovení množství dioxinů (dibenzo-1,4-dioxinů) a stanovení polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem v určitých potravinách
Příloha č. 8 - Kvalitativní metody zkoušení reziduí bifenylu, 2-fenylfenolu a 2-fenylfenolátu sodného v kůře citrusových plodů
Příloha č. 9 - Kvantitativní metoda zkoušení reziduí bifenylu v citrusových plodech
Příloha č. 10 - Kvantitativní metoda zkoušení reziduí 2-fenylfenolu a 2-fenylfenolátu sodného v citrusových plodech
Příloha č. 11 - Stanovení obsahu kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových k lidské spotřebě a v tukové nebo olejové složce potravin, do kterých byly oleje nebo tuky přidány
Příloha č. 12 - Metody zkoušení k ověření složení některých cukrů určených k lidské spotřebě
Příloha č. 13 - Metoda stanovení ztráty hmotnosti sušením pro některé cukry určené k lidské spotřebě
Příloha č. 14 - Metoda stanovení sušiny pro některé cukry určené k lidské spotřebě
Příloha č. 15 - Metoda stanovení celkové sušiny pro některé cukry určené k lidské spotřebě (Refraktometrická metoda)
Příloha č. 16 - Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukry (Metoda podle výzkumného ústavu Berlin Institut)
Příloha č. 17 - Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukr (Metoda podle Knighta a Allena)
Příloha č. 18 - Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukr nebo glukosový ekvivalent (Metoda podle Luffa a Schoorla)
Příloha č. 19 - Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako invertní cukr (Metoda podle Lanea a Eynona - modifikace s konstantním objemem)
Příloha č. 20 - Metoda stanovení glukosového ekvivalentu pro některé cukry určené k lidské spotřebě
Příloha č. 21 - Metoda stanovení síranového popela pro některé cukry určené k lidské spotřebě
Příloha č. 22 - Metoda stanovení polarizace pro některé cukry určené k lidské spotřebě
Příloha č. 23 - Metoda zkoušení pro stanovení čistoty potravinářských přídatných látek
Příloha č. 24 - Metoda stanovení látek extrahovaných diethyletherem ze sulfonovaných organických barviv rozpustných ve vodě a určených pro potraviny
Příloha č. 25 - Metoda stanovení kyseliny mravenčí, mravenčanů a dalších oxidovatelných nečistot v kyselině octové, octanu draselném, dioctanu sodném a octanu vápenatém
Příloha č. 26 - Metoda stanovení netěkavých látek v kyselině propionové
Příloha č. 27 - Metoda stanovení úbytku hmotnosti sušením u dusitanu sodného
Příloha č. 28 - Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství kyseliny salicylové v ethyl-4- hydroxybenzoátu sodném, ethyl-4-hydroxybenzoátu sodném, propyl-4-hydroxybenzoátu, propyl-4-hydroxybenzoátu sodném, methyl-4-hydroxybenzoátu a methyl-4-hydroxybenzoátu sodném
Příloha č. 29 - Metoda stanovení volné kyseliny octové v dioctanu sodném
Příloha č. 30 - Metoda stanovení octanu sodného v dioctanu sodném
Příloha č. 31 - Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství aldehydů v kyselině sorbátu v sorbanu sodném, draselném a vápenatém a v kyselině propionové
Příloha č. 32 - Metoda stanovení peroxidového čísla lecithinů
Příloha č. 33 - Metoda stanovení látek nerozpustných v toluenu obsažených v lecithinech
Příloha č. 34 - Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství redukujících látek v mléčnanu sodném, draselném a vápenatém
Příloha č. 35 - Metoda stanovení netěkavých kyselin v kyselině orthofosforečné
Příloha č. 36 - Metoda pro důkaz vyššího než mezního množství dusičnanů v kyselině orthofosforečné
Příloha č. 37 - Metoda stanovení látek nerozpustných ve vodě přítomných v orthofosforečnanu sodném, disodném a trisodném a orthofosforečnanu draselném, didraselném a tridraselném
Příloha č. 38 - Metoda stanovení phodnoty pH potravinářských přídatných látek
Příloha č. 39 - REFERENČNÍ TABULKY
Zavřít
MENU