397/2021 Sb.Vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Částka: | 178 | Druh předpisu: | Vyhláška |
Rozeslána dne: | 29. října 2021 | Autor předpisu: | Ministerstvo zemědělství |
Přijato: | 21. října 2021 | Nabývá účinnosti: | 1. ledna 2022 |
Platnost předpisu: | Ano | Pozbývá platnosti: | |
Text předpisu s celou hlavičkou je dostupný pouze pro registrované uživatele.
VYHLÁŠKA
ze dne 21. října 2021
o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb., (dále jen „zákon“):
Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie1), zároveň navazuje na přímo použitelné předpisy Evropské unie2) a upravuje
a) způsob poskytování informací o konzervovaném ovoci a konzervované zelenině, skořápkových plodech, houbách, bramborách a výrobcích z nich a banánech,
b) druhy konzervovaného ovoce a konzervované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů s členěním na skupiny a podskupiny,
c) pro jednotlivé druhy konzervovaného ovoce a konzervované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky,
d) pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, houby, brambory a výrobky z nich a banány
- 1.
- teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
§ 1 - | Předmět úpravy |
§ 2 - | Vymezení některých pojmů |
§ 3 - | Konzervované a upravené chlazené čerstvé ovoce |
§ 4   | |
§ 5   | |
§ 6   | |
§ 7   | |
§ 8   | |
§ 9 - | Konzervovaná a upravená chlazená čerstvá zelenina |
§ 10   | |
§ 11 - | Skořápkové plody a arašídy |
§ 12 - | Houby |
§ 13   | |
§ 14 - | Brambory a výrobky z nich |
§ 15   | |
§ 16   | |
§ 17 - | Banány |
§ 18 - | Technický předpis |
§ 19 - | Přechodná ustanovení |
§ 20 - | Zrušovací ustanovení |
§ 21 - | Účinnost |
Příloha č. 1 - | Členění konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce na druhy a skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny |
Příloha č. 2 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce |
Příloha č. 3 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce |
Příloha č. 4 - | Přípustný výskyt cizích příměsí u klevel a povidel |
Příloha č. 5 - | Smyslové požadavky na jakost konzervovaného a upraveného chlazeného čerstvého ovoce |
Příloha č. 6 - | Členění konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny na skupiny a podskupiny |
Příloha č. 7 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost konzervované zeleniny |
Příloha č. 8 - | Smyslové požadavky na jakost konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny |
Příloha č. 9 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelských balení konzervované a upravené chlazené čerstvé zeleniny a přípustné odchylky od stanovených hmotnostních podílů |
Příloha č. 10 - | Členění skořápkových plodů a arašídů na skupiny a podskupiny |
Příloha č. 11 - | Přípustné záporné hmotnostní odchylky spotřebitelského balení skořápkových plodů a arašídů |
Příloha č. 12 - | Fyzikální a chemické požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů |
Příloha č. 13 - | Smyslové požadavky na jakost skořápkových plodů a arašídů |
Příloha č. 14 - | Členění hub na skupiny a podskupiny |
Příloha č. 15 - | Seznam volně rostoucích hub, včetně volně rostoucích hub určených pouze k dalšímu průmyslovému zpracování pro potravinářské účely |
Příloha č. 16 - | Členění konzumních brambor a výrobků z brambor na skupiny |
Příloha č. 17 - | Užití podle varného typů, pPřípustný výskyt vad a přípustné odchylky na velikost hlíz u konzumních brambor |
Příloha č. 18 - | Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na výrobky z brambor |